Kuukautiskivut - Ladiva

Kuukautiskivut – yleinen mutta vaiettu vaiva

Jopa 80 % naisista kärsii kuukautiskivuista, mutta vain kolmasosa heistä hakee apua lääkäriltä. 1) Naisista noin 40 % sanoo kuukautiskipujen rajoittavan päivittäistä elämää, mutta vain vajaa puolet voi edes perheelleen kertoa todellisen syyn. 2)

1) Lääkärikirja Duodecim, kuukautiskivut 2020.
2) American Journal of Obstetrics & Gynecology 2019;DOI:10.1016/ j.ajog.2019.02.048

Mitä kuukautiskivut ovat?

Yleisin oire on supistuksenomaiset alavatsakivut eli krampit, mutta ne voivat säteillä vatsasta myös lähialueille, kuten selkään. Lisäksi voi esiintyä yleisoireita: pahoinvointia ja oksentelua, päänsärkyä ja huimausta. Myös mielialan muutokset ovat yleisiä kuukautisten aikana.

Oireilu ajoittuu yleensä kuukautisvuodon alkamisajankohtaan, mutta se voi alkaa myös paria päivää aikaisemmin. Tyypillisesti hankalin oireilu kestää parin päivän ajan.

Mitä kuukautiskivut ovat - Ladiva
Mistä kuukautiskivut johtuvat - Ladiva

Mistä kuukautiskivut johtuvat?

Kuukautiskivut eli dysmenorrea tarkoittaa kohtulihaksen supistuksista johtuvia toiminnallisia kipuja, jotka tuntuvat alavatsalla.

Kuukautiskivut alkavat yleensä samanaikaisesti kuukautisvuodon kanssa ja kestävät 1-2 päivää.

Mikä avuksi kuukautiskipuihin?

Tavallisesti kuukautiskipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeillä tai hormonaalisin keinoin. Tulehduskipulääkkeet saattavat kuitenkin aiheuttaa vatsaärsytystä ja joskus myös häiritä ovulaatiota. Hormonaalisten valmisteiden käyttöön voi liittyä myös yksilöllisiä haittavaikutuksia. Monet naiset etsivät lisäapua myös perinteisistä keinoista, kuten liikunta tai lämpöhoito. Kivuliaat kuukautiset (dysmenorrhea) on alidiagnosoitu ja alihoidettu elämänlaatua heikentävä oire.1)

Ladiva on perinteinen kasvirohdovalmiste, ja kuten tuoteluokkakin kertoo, on tämän lääkkeen alkuperä luonnosta lähtöisin. Ladiva on uutuustuote kuukautiskipujen lievittämiseen. Ladivan vaikuttava aine on vadelmanlehtiuute, jota on käytetty vuosikymmenten ajan.

1) Terveyskirjasto /Lääkärikirja Duodecim 24.10.2019 naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Avuksi kuukautiskipuihin - Ladiva
Ladiva kuukautiskipujen lievittämiseen

Kerran kuussa kireä ja kipeä? Kokeile Ladivaa kuukautiskipuihin.

Ladiva on lääke kuukautiskipujen oireenmukaiseen lievitykseen. Vaikuttavana aineena on vadelmanlehtiuute, jota on käytetty vuosikymmenten ajan rentouttamaan kohtua ja lievittämään kuukautiskipua.